Jak na (nejen) jarní detoxikaci

Jak na (nejen) jarní detoxikaci

Konečně jaro. Příroda se probudila z dlouhé zimy, všechno se zelená, kvete a voní. I my jsme rádi, že už máme více sluníčka. Po dlouhé zimě jsme unavení, často nás bolí hlava, při větší námaze nás bolí záda a klouby. Možná nastal čas na detoxikaci našeho těla.

Již naši předkové, aby pročistili svoje tělo a mysl, dodržovali 40denní půst. Od dob staré Číny a Indie asi 4OOO let do dneška používá tradiční čínská medicína různé léčivé rostliny podle ročních období – pentagramu. Jaro bylo vždy období na pročištění organizmu, zatíženého po zimě různými nemocemi z nachlazení. Orgány, které bývají na jaře nejvíce zatíženy jsou žlučník a játra. Jsou to životně důležité orgány pro trávící a detoxikační procesy. Jakmile pročistíme a posílíme játra, zlepší se nám i krevní a lymfatický oběh.

Nejdůležitější rostlinou pro detoxikaci je ostropestřec mariánský. Semena obsahují antioxidační látky, kterým se souhrnně říká silymarin. Výzkum prokázal, že chrání jaterní tkáně před poškozením a napomáhá při obnově poškozených jaterních buněk. Mnohdy pod odborným vedením dokáže zvládnout řadu vážnějších jaterních problémů a některých druhů žloutenky. Při současných poruchách žlučníku můžeme přidávat další léčivé rostliny. ( řepík, pampeliška, benedikt, smil, aj.)

K jarní očistě organizmu využíváme i mnohé dary přírody. Můžeme si míchat jednoduché tzv. krevčistící čaje z mladých lístků maliníku, ostružiníku, lesních jahod, břízy, černého rybízu. Rostliny používáme čerstvé nebo sušené. Chceme-li pročistit i ledviny a močové cesty, můžeme přidat lístky kopřivy, řebříčku. Na loukách a zahrádkách roste popenec břečťanovitý. Čerstvý je výborný jako koření do polévek a luštěninových jídel. Dalším skvělým přilepšením je petrželová, celerová a libečková nať.

Kdo má větší zažívací problémy, může k detoxikaci použít různé šťávy. Ovoce a zeleninu odšťavujeme a lisujeme doma, nebo zakoupíme v lékárně. Jedná se o různé kombinace červené řepy, mrkve, rakytníku, kustovnice a jiných. K mým oblíbeným patří šťávy BIOTTA. Skvěle pomáhají i při vážnějším onemocnění, protože nezatěžují organizmus a jsou plně využitelné.

V současné době získávají na oblibě tzv. superpotraviny a zelené nápoje. Např. brokolice, avokádo nebo řapíkatý celer. Ikdyž máme dostatečnou a pravidelnou výživu, zelené nápoje nám dodají chybějící vitamíny, minerály a vzácné aminokyseliny. Podle nových poznatků je to např. spirulina, chlorela a zelený nefermentovaný čaj.

Starejme se o naši trávící soustavu ( játra, žlučník, žaludek, střeva) a ona se postará o naše pohodlí bez nepříjemných příznaků bolesti hlavy, žaludku, kloubů, otoků apod.

Upravme si jídelníček, jezme více zeleniny a ovoce, omezme živočišné produkty, zařaďme do stravy léčivé extrakty z hub (např. Terezia company). A budeme se pak cítit skvěle. Pokud nemáme možnost chodit na procházky do přírody a využívat darů přírody na pročištění těla i mysli, využijme potravinové doplňky z lékárny ve formě kapek, tobolek, šťáv, oblíbených čajových směsí na pročištění, antioxidantů nebo mírně projímavých čajů na očistu střev.

Podporované platební karty

Visa
Visa Electron
MasterCard
Maestro

Přijímáme poukázky

Ticket Compliment Dárkový
Ticket Medica
Ticket Multi
Ticket Benefits Card
Benefit Plus
Cafeteria moje Benefity od Sodexo
UP Unišek
UP Cadhoc
ePass od Sodexo
e-Ticket
UP Gallery Beta
Sodexo Vital Pass
Sodexo Vital Pass
Flexi Pass Card