
Jak na (nejen) jarní detoxikaci
Konečně jaro. Příroda se probudila z dlouhé zimy, všechno se zelená, kvete a voní. I my jsme rádi, že už máme více sluníčka. Po dlouhé zimě jsme unavení, často nás bolí hlava, při větší námaze nás bolí záda a klouby. Možná nastal čas na detoxikaci našeho těla.
Již naši předkové, aby pročistili svoje tělo a mysl, dodržovali 40denní půst. Od dob staré Číny a Indie asi 4OOO let do dneška používá tradiční čínská medicína různé léčivé rostliny podle ročních období – pentagramu. Jaro bylo vždy období na pročištění organizmu, zatíženého po zimě různými nemocemi z nachlazení. Orgány, které bývají na jaře nejvíce zatíženy jsou žlučník a játra. Jsou to životně důležité orgány pro trávící a detoxikační procesy. Jakmile pročistíme a posílíme játra, zlepší se nám i krevní a lymfatický oběh.
Nejdůležitější rostlinou pro detoxikaci je ostropestřec mariánský. Semena obsahují antioxidační látky, kterým se souhrnně říká silymarin. Výzkum prokázal, že chrání jaterní tkáně před poškozením a napomáhá při obnově poškozených jaterních buněk. Mnohdy pod odborným vedením dokáže zvládnout řadu vážnějších jaterních problémů a některých druhů žloutenky. Při současných poruchách žlučníku můžeme přidávat další léčivé rostliny. ( řepík, pampeliška, benedikt, smil, aj.)
K jarní očistě organizmu využíváme i mnohé dary přírody. Můžeme si míchat jednoduché tzv. krevčistící čaje z mladých lístků maliníku, ostružiníku, lesních jahod, břízy, černého rybízu. Rostliny používáme čerstvé nebo sušené. Chceme-li pročistit i ledviny a močové cesty, můžeme přidat lístky kopřivy, řebříčku. Na loukách a zahrádkách roste popenec břečťanovitý. Čerstvý je výborný jako koření do polévek a luštěninových jídel. Dalším skvělým přilepšením je petrželová, celerová a libečková nať.
Kdo má větší zažívací problémy, může k detoxikaci použít různé šťávy. Ovoce a zeleninu odšťavujeme a lisujeme doma, nebo zakoupíme v lékárně. Jedná se o různé kombinace červené řepy, mrkve, rakytníku, kustovnice a jiných. K mým oblíbeným patří šťávy BIOTTA. Skvěle pomáhají i při vážnějším onemocnění, protože nezatěžují organizmus a jsou plně využitelné.
V současné době získávají na oblibě tzv. superpotraviny a zelené nápoje. Např. brokolice, avokádo nebo řapíkatý celer. Ikdyž máme dostatečnou a pravidelnou výživu, zelené nápoje nám dodají chybějící vitamíny, minerály a vzácné aminokyseliny. Podle nových poznatků je to např. spirulina, chlorela a zelený nefermentovaný čaj.
Starejme se o naši trávící soustavu ( játra, žlučník, žaludek, střeva) a ona se postará o naše pohodlí bez nepříjemných příznaků bolesti hlavy, žaludku, kloubů, otoků apod.
Upravme si jídelníček, jezme více zeleniny a ovoce, omezme živočišné produkty, zařaďme do stravy léčivé extrakty z hub (např. Terezia company). A budeme se pak cítit skvěle. Pokud nemáme možnost chodit na procházky do přírody a využívat darů přírody na pročištění těla i mysli, využijme potravinové doplňky z lékárny ve formě kapek, tobolek, šťáv, oblíbených čajových směsí na pročištění, antioxidantů nebo mírně projímavých čajů na očistu střev.